Siber Güvenlikte 10 Temel Tedbir




Etkili siber güvenliğin nasıl sağlanacağı konusunda öneri arayanlar, 10 adımdan oluşan tedbirleri dikkate almalıdır.

1. Risk yönetimi

Kuruluşlar güvenlik önlemlerini uygulamadan önce karşılaştıkları riskleri anlamalıdır. Bu, en büyük tehditleri öncelik sırasına koymalarına ve cevaplarının uygun olmasını sağlamalarına olanak sağlar.Bir risk yönetimi aynı zamanda yönetim kurulunun siber güvenlik çalışmalarınıza dahil olmasına yardımcı olur ve tehdit ortamı değiştikçe yaklaşımınızı ayarlamanızı sağlar. Örneğin, siber güvenlik politikalarınızda veya personel bilinçlendirme programınızda değişiklik veya eklemeler isteyebilirsiniz.

2. Güvenli yapılandırma

Veri ihlallerinin en yaygın nedenlerinden biri, düzgün şekilde korunmamış bir veritabanı veya kurulmamış bir yazılım güncellemesi gibi yanlış yapılandırılmış kontrollerdir.

Yapılandırmanın önemini vurgulamak, gereksiz işlevleri sistemlerden kaldırmanızı veya devre dışı bırakmanızı ve bilinen güvenlik açıklarını derhal gidermenizi sağlayabilir.

3. Ev ve mobil çalışma

Birçok kuruluş çalışanlara evden veya hareket halindeyken çalışma fırsatı sunar, ancak bu güvenlik riskleriyle birlikte gelir. Uzak çalışanlar ofiste sağlanan aynı fiziksel ve ağ güvenliğini saglamayazlar; bu nedenle kuruluşların buna göre erişim denetimlerini saglamaları gerekir.

Bu, hassas sistemlere erişimi sınırlamayı ve dizüstü bilgisayarları, çıkarılabilir aygıtları ve ofis dışındaki fiziksel bilgileri korumak için politikalar oluşturmayı gerekmektedir.

4. Olay yönetimi

Savunma önlemleriniz ne kadar sağlam olursa olsun, bir noktada bir güvenlik olayıyla karşılaşacaksınız.

Hasarın hafifletilmesine yardımcı olmak ve mümkün olduğunca çabuk bir şekilde çalışmaya başlamanıza yardımcı olmak için politikalar ve prosedürler oluşturarak buna hazırlıklı olmalısınız.

5. Kötü amaçlı yazılım önleme

Kötü amaçlı yazılımın bir kuruluşun sistemlerini etkilemesinin birçok yolu vardır. Bir e-posta ekinde gönderilebilir, bir güvenlik açığından kurtulabilir veya çıkarılabilir bir aygıt aracılığıyla bir ofis bilgisayarına bağlanabilir.

Bu riskleri azaltmak için kuruluşlar, çalışanların mağdur olmalarını önlemeye yardımcı olmak için tasarlanmış kötü amaçlı yazılımdan koruma yazılımı ve politikaları uygulamalıdır.

6. Kullanıcı ayrıcalıklarını yönetme

Kuruluşların, çalışanların yalnızca işleriyle alakalı bilgilere erişebilmelerini sağlamak için erişim denetimleri oluşturması gerekir.

Bu, birinin çalışanların hesaplarına yetkisiz erişim sağlaması durumunda hassas bilgilerin açığa çıkmasını önler ve bir çalışanın hassas bilgileri çalması olasılığını azaltır.

7. İzleme

Sistem izleme başarılı veya denenmiş saldırıları tespit etmenizi sağlar. Bu size iki önemli şekilde yardımcı olur. Öncelikle, olayları derhal tespit edebilecek ve müdahale çabalarını başlatabileceksiniz. İkincisi, suçluların sizi hedef aldıklarına dair ilk elden kanıtlar elde edersiniz;

8. Ağ güvenliği

Lokal erişimleriniz'den İnternet'e olan bağlantılar saldırı zaafiyeti içerebilecek zayıf noktaları içerir.Tüm bu güvenlik açıkları ortadan kaldıramazsınız, ancak bunların farkında olmanız ve mimari değişikliklerle olabildiğince çok risk kaldırmanız gerekir. Aynı şekilde, istismar edilme olasılığını azaltmak için politikalar ve teknik önlemler uygulamanız gerekir.

9. Çıkarılabilir medya denetimleri

USB'ler ve diğer çıkarılabilir cihazlar birçok güvenlik sorununun kaynağıdır. Yalnızca kötü amaçlı yazılımları enjekte etmek için kullanılmazlar, aynı zamanda birçok içerideki olaya da katılırlar. Çalışanlar, çıkarılabilir aygıtları kaybetmeye ya da yetkisiz kişilerin erişebileceği bilgisayarlara bağlı bırakmaya eğilimlidir.Bu nedenle kuruluşlar çıkarılabilir cihazları kişide veya güvenli bir yerde tutmanın gereğini vurgulayan politikalar oluşturmalıdır.

10. Kullanıcı eğitimi ve farkındalık

Çalışanlar, kuruluşlarının güvenlik uygulamalarında önemli bir rol oynamaktadır, bu nedenle sorumluluklarını öğretmeleri ve veri ihlallerini önlemek için neler yapabileceklerini göstermeleri gerekir.Eğitim, tanıtım amaçlı e-öğrenmeden sınıf temelli sertifikasyon kurslarına kadar birçok şekilde olabilir. Çalışanlarınız için hangi eğitim seviyesinin uygun olduğuna karar vermek size kalmıştır.

Kaynak : https://www.linkedin.com/pulse/siber-g%25C3%25BCvenlik-10-temel-tedbir-ibrahim-aslanbakan/?trackingId=SzF9t5fkSUiBF16CWF%2FD4Q%3D%3D

Daha yeni Daha eski