Geleneksel bir güvenlik sisteminde ekipler, bireysel olarak yararlı olan ancak birlikte çalışmayan araçlar kullanır. Başka bir deyişle, bu, güvenlik ekiplerinin durumun net bir resmini elde etmek için her bir çözümden alınan verileri manuel olarak bir araya getirmesi gerekir.
SOAR Orkestrasyon, diğer taraftan, farklı güvenlik araçları entegrasyonu anlamına gelir ve anında kullanılabilir tüm ilgili bilgileri içeren durum hakkında daha net, bütüncül bakış sağlayan birlikte sorunsuz çalışması için hepsini alır. Bu sonuçta değerli zaman ve kaynakları serbest bırakır ve güvenlik ekibinizin kaynakları gerçekten dikkat gerektiren görevlere ayırmasına olanak tanır.
Operasyonel verimlilik
Siber güvenliğe geleneksel yaklaşım, bir güvenlik analistinin bireysel olayları manuel olarak araştırmasını ve çözmesini gerektirir. Bu, yıllar içinde artan güvenlik olaylarının sayısı ve karmaşıklığı nedeniyle zamanla sürdürülemez hale geldi.
SOAR platformları ise, minimum insan çabası gerektiren güvenlik olayları için öncelikleri belirleyerek ve iş akışları oluşturarak ekiplerin ayak uydurmasına olanak tanır. Güvenlik ekipleri, güvenlik tehditleriyle otomatik olarak başa çıkmak için temel olarak kullanılan operasyonel normlar ve politikalar oluşturabilir. SOAR platformları, otomasyondan yararlanarak 7/24/365 gerçek zamanlı izleme sağlayabilir, bu da herhangi bir büyük güvenlik olayının mümkün olduğunca çabuk algılandığı anlamına gelir.
Risk azaltma
SOAR, zaman alan güvenlik operasyonları görevlerini otomatikleştirerek, olay ve güvenlik açığı önceliklendirme sürecini önemli ölçüde basitleştirirken, aynı anda tehdit ve güvenlik açığı istihbaratının etkisini optimize eder. Bunlar, ilk önce en büyük etkiye sahip sorunların üstesinden gelmek için şirket varlıklarının ve verilerinin riske dayalı, akıllı bir şekilde önceliklendirilmesini sağlar.

Kaynak : https://www.linkedin.com/pulse/siber-g%25C3%25BCvenlik-operasyonlar%25C4%25B1-gelecek-ve-soar-ibrahim-aslanbakan/?trackingId=uOmAVGGcQTeTKzHoSp99YQ%3D%3D