2015 yılında siber güvenlik sahnesine ilk çıktığında, SOAR, Gartner tarafından siber güvenlik endüstrisinde çığır açan, devrim niteliğinde bir teknoloji olarak adlandırılmıştı. Altı yıl sonra Güvenlik Düzenleme, Otomasyon ve Müdahale, bu beklentileri karşıladı ve varlığını hızla büyütüyor ve SOAR pazarının 2023 yılına kadar 550 milyon doları aşacağı tahmin ediliyor .
Günümüzde SOAR, her modern SOC'nin kalbinde çok önemli bir rol oynamaktadır ve birçok kuruluş bu teknolojinin sunduğu potansiyel hakkında daha fazla bilgi edinmek için can atmaktadır.
Güvenlik Düzenleme, Otomasyon ve Müdahalenin kendine özgü özelliklerini daha derinlemesine incelemek ve SOAR'ın 2021 ve sonrasındaki rolünü keşfetmek
Güvenlik uzmanlarını SOAR'ı seçmeye iten zorluklar
Kabul edelim, modern güvenlik ekiplerinin işi kolay değil. Siber tehditlerin katıksız karmaşıklığı, çok fazla uyarıyı ele almanın artan baskısı ve eldeki kaynakların ve uzman personelin kıtlığı karşısında sürekli bunalırlar.
Bunun da ötesinde, OT, IT, Blockchain ve Cloud gibi yeni teknolojilerin yükselişi, siber güvenlik ekiplerinin onları izlemek ve güvende tutmak için yapması gereken daha çok iş olduğu anlamına geliyor. Tüm bunlar, güvenlik ekiplerinin taşıması gereken zaten ağır olan yükü artırıyor:
Siber tehditlerin artan hacmi ve karmaşıklığı
İş ortamlarının artan karmaşıklığı
Uyarı yorgunluğu – işlemek için çok fazla uyarı, süreç, rapor ve teknoloji
Beceri eksikliği açığı – yeterli kalifiye profesyonel yok
Teknolojinin ilerlemesinin saldırganları daha akıllı hale getirdiğini ve hiçbir öngörülebilir davranış kalıbı olmadan benzeri görülmemiş siber saldırılar başlatmalarına izin verdiğini söylemeye gerek yok. Bu, karşılığında, büyük veri ihlallerine ve kuruluşlara verilen diğer kritik hasar biçimlerine yol açar.
SOAR'ın siber güvenlik zorluklarını nasıl çözdüğü aşağıda açıklanmıştır:
Beceri eksikliği açığı sorunu
Şu anda, yetenekli güvenlik uzmanlarına olan talep, arzdan büyük ölçüde ağır basmaktadır. SOAR, SOC ekiplerinin güvenlik operasyonlarının geniş bir bölümünü otomatikleştirmelerine izin vererek bu sorunu büyük ölçüde ortadan kaldırmasına yardımcı olur ve böylece artan iş yükünün üstesinden gelmek için daha fazla güvenlik uzmanı işe alma ihtiyacını azaltır.
Birden fazla aracı, teknolojiyi ve süreci dengeleyin
SOAR, düzenleme işlevlerini kullanarak güvenlik profesyonellerinin işbirliğini geliştirir. SOAR ile analistler, merkezi bir gösterge panosu aracılığıyla herhangi bir veriye kolayca erişebilir ve birden fazla farklı aracı kontrol edebilir.
Sofistike siber tehdit sorunuyla mücadele
SOAR, siber tehditleri savuşturma ve düzeltme söz konusu olduğunda güvenlik uzmanlarının akıllı ve bilinçli kararlar almasına yardımcı olmak için makine öğrenimi motoruna güvenir. Ayrıca SOAR, gelen tehditlerin özelliklerini öğrenmek ve benzer nitelikte bir tehdit bir daha geldiğinde uygulanabilir öneriler sağlamak için aşamalı otomasyon yeteneklerini kullanır.
"False Pozitif" sorununun üstesinden gelmek
SOAR, güvenlik uzmanları tarafından hangi uyarıların yanlış pozitif olarak etiketlendiğini öğrenmek için bir kez daha aşamalı otomasyon yeteneklerine güveniyor ve bu bilgiyi bir uyarının gerçek bir tehdit mi yoksa yanlış bir pozitif mi olduğunu otonom olarak algılamak için kullanıyor.
Güvenlik Düzenleme, Otomasyon ve Müdahale, güvenlik ekiplerinin sürekli gelişen bu zorlukların üstesinden gelmesine yardımcı olmak için çok ihtiyaç duyulan bir çözüm olarak ortaya çıktı. Siber suçluların öngörülemeyen saldırılar başlatmak için zaten otomasyonu kullandıklarını düşünürsek, bu saldırılarla mücadele etmek için yalnızca gelişmiş güvenlik teknolojisi parçaları kullanmak mantıklıdır.
Güvenlik Düzenleme, Otomasyon ve Müdahale tarafından yönlendirilen siber güvenliğin geleceği
Yakın geçmişte, güvenlik otomasyonu tarafından yönlendirilen araçları uygulamak bir lüks olarak görülüyordu, ancak bugün bir zorunluluk olarak görülmeye başlandı.
Aşamalı güvenlik otomasyonu, güvenlik operasyonlarını karmaşık siber tehditler tarafından belirlenen son derece yüksek düzeye çıkarmanın anahtarıdır. Bu hipotezin arkasındaki mantık oldukça basittir:
Günümüz saldırganları, güvenlik bariyerlerini sessizce delip geçiyor ve bir organizasyonun içinde hiç fark edilmeden ortalığı kasıp kavuruyor. SOAR gibi proaktif tehdit avı girişimleri başlatmanıza izin veren teknolojiler olmadan, modern tehditlerin oluşturduğu karmaşıklık düzeyine ayak uydurmak neredeyse mümkün değildir.
Aşamalı güvenlik otomasyonu, analistlerin tehdit değerlendirmesini 10 kat hızlandırmasına ve tehditlere yanıt vermek için gereken süreyi %80 oranında iyileştirmesine olanak tanır. Tehdit iyileştirmede hız hayati önem taşır çünkü saldırganlara ne kadar fazla bekleme süresi bırakırsanız, verecekleri hasar da o kadar büyük olur.
Dev şirketlerin bile siber saldırılara kurban gittiğine ve verebilecekleri zararın gerçekten korkunç olduğuna tanık olduk. Bu nedenle siber güvenlik ekipleri artık tehdit avına başlamak için bir uyarı beklememeli, proaktif tehdit avlama stratejilerini uygulamayı düşünmelidir. İşte burada SOAR devreye giriyor.
SOAR'ı, oluşturmanız gereken her proaktif güvenlik stratejisinin temel bileşeni olarak düşünün. SOAR, proaktif tehdit avı girişimleri başlatmak için daha fazla zaman ayırarak, false pozitifleri geçersiz kılmak için otomasyonu kullanarak ve ilgili verilere sorunsuz bir şekilde erişmelerine izin vererek analistlerinizin yeteneklerini artırır.
SOAR, tüm araçlarınızı bir araya getiren ve tüm kaynaklarınızdan, süreçlerinizden ve teknolojilerinizden bir kerede en büyük değeri çıkarmanıza olanak tanıyan bağlayıcı bir ajan görevi görür. Güvenlik otomasyonu, orkestrasyon, yapay zeka ve makine öğrenimi gibi SOAR'ı besleyen temel sütunlar, tüm gelişmiş siber güvenlik araçlarının takip etmesi gerekenlerle aynıdır. Yani aslında, SOAR'ın bir sonraki siber güvenlik devriminin bölümünü yazacak teknoloji olduğunu söylemek mümkün olmaktadır.
SOAR'ı SOC ortamınıza dahil etmenin faydaları
SOAR, aşamalı otomasyon ve güvenlik düzenlemesini sunarak mevcut SOC'nize yeni bir boyut katar. Bunun dışında SOAR, aşağıdakiler gibi sayısız farklı fayda sunar:
Optimize edilmiş tehdit istihbaratı
Daha hızlı olay müdahale süresi
Daha iyi işbirliği ve çoklu teknolojilerin optimum kullanımı
İyileştirilmiş Standart İşletim Prosedürleri
Tüm siber güvenlik altyapınızın daha iyi yatırım getirisi
Otomatik raporlar ve kolayca izlenen KPI'lar
Azaltılmış manuel işlemler ve daha iyi çalışan performası
En aza indirilmiş siber saldırı etkisi ve zararları
Gördüğünüz gibi, bir SOAR çözümünü dahil etmenin faydaları şüphesiz çok büyük. SOAR, yalnızca tüm siber güvenlik departmanınızın etkinliğini artırmakla kalmaz, aynı zamanda tekrarlayan görevleri otomatikleştirerek ve siber saldırıların etkisini ve neden olduğu hasarı en aza indirerek siber güvenlik maliyetlerinizi düşürmenize yardımcı olur.
SOC'nizi Güvenlik Düzenleme, Otomasyon ve Müdahale için nasıl hazırlarsınız?
SOAR'ın faydaları çok büyük olsa da, yalnızca SOAR'ın uygulanması anında değer getirmez. Olabildiğince sofistike, SOAR, tam potansiyelini yerine getirmek için inatla insan rehberliği arayan bir teknoloji parçasıdır.
Güvenlik Düzenleme, Otomasyon ve Müdahalenin en iyisini ortaya çıkarmak için güvenlik ekiplerinin gerekli hazırlıkları yapması gerekecek:
Siber güvenlik bilincini geliştirin ve SOC ekibinizi eğitin : Kuruluşunuzdaki siber güvenlik bilincini artırmak ve hızlı kararlar almak ve KPI analizi gibi ilgili güvenlik yönleriyle ilgili ekibinizdeki bilgileri paylaşmak,
Optimum performans için araçların ve süreçlerin haritasını çıkarın : SOAR, mevcut araç ve süreçlerinizi kullanmanın ve güvenlik işlemlerini mümkün olan en verimli şekilde gerçekleştirmenin en iyi yollarını bulmakla ilgilidir.
Tam iş akışı yaşam döngülerini otomatikleştirmenin kuruluşunuzu nasıl etkilediğini öğrenin : Hangi güvenlik işlemlerinin otomatikleştirilebileceğine ve hangilerinin analistlerinizin dikkatini çekeceğine karar verin.
SOAR'ı SOC ortamınıza dahil ettiğinizde, öncelikle onun bir teknoloji olarak güçlü yönlerini nasıl kullanacağınızı öğrenmeniz gerekir. SOAR, size mevcut iş akışınızda fırsatları arama ve bunları geliştirme yeteneği verir . Zayıf alanlarınızı bulun ve SOAR'ın onları iyileştirmede daha verimli olmanıza yardımcı olmasına izin verin.
Kaynak : https://www.linkedin.com/pulse/proaktif-siber-g%25C3%25BCvenlik-soar-ibrahim-aslanbakan/?trackingId=uOmAVGGcQTeTKzHoSp99YQ%3D%3D