Active Directory üzerinde Parent Child yapısı



 “Windows işletim sistemi dağıtımı için Sistem Hazırlama Aracı” olarak adlandırılan, kolay ve zahmetsiz olarak kısa sürede fazla makine oluşturmamıza yardımcı olan , OOBE (out-of-box experience) imkanı sağlayarak, bilgisayarı açan kullanıcının profil, dil, klavye vs ayarları yapmasına imkan veren. sysprep” yöntemini anlatacağım. 

Sysprep Nedir ?

Bilgisayara ait Security identifier (SID) bilgisini silen Bu işlem, beraberinde Relative Identifier (RID) bilgimizi de sileceği için, profil bilgilerimiz de tamamen ortadan kaldıran Bunun sonucunda bilgisayar açıldığında farklı SID bilgisi ile açılacağı için, bilgisayarı imajlayıp, farklı ortamlarda kullanmamıza imkan veren.Daha sonra farklı bilgisayarlara veya sanal makinelerine dağıtılabilen, böylece aynı yapılandırmayı birden çok makinede kullanmamızı sağlayan yapıdır.

Bu eğitimde Hyper-v üzerinden ilerleyeceğiz Şimdi Kurulumumuza geçelim Hazırda kurulu bir makineye sahip olmamız gerekiyor.


"Win + R" tuşlarına basıp "sysprep" yazıyoruz ya da doğrudan aşağıda belirteceğim dosya yoluna gidiyoruz.




Bu aşamada gerekli programlar kurabilir, istediğiniz uygulamaları yükleyebilirsiniz. Örnek olarak; Yüklü olan Whatsapp kısayolunu masaüstüne atıp, start menu’yu kendinize göre ayarlayabilirsiniz.

Burada "sysprep" uygulamasını yönetici olarak çalıştırıyoruz.



Açılan pencerede "generalize" seçeneğini işaretli bırakıyoruz ve bilgisayarımızı kapatması için "shutdown" seçeneğini seçiyoruz. Sonrasında "OK" diyerek işlemlere devam ediyoruz.



Makine işlemleri tamamladıktan sonra kendini kapatıyor ve bu makineyi bir daha asla açmıyoruz.

Ardından makine üzerindeki denetim noktasını siliyoruz.


Sonrasında HyperV üzerinde makinemize sağ tıklayıp ayarlardan sabit diskimizin dosya konumunu bulup gidiyoruz.

Burada ".avhdx" uzantılı dosyamızı siliyoruz.

Artık gördüğünüz gibi ".avhdx" dosyasındaki bütün verilerimiz sabit diske geçti. Hyper-V üzerinden makineyi silebiliriz.

Şimdi yeni makinenizin kurulumuna geçelim. Hyper-V üzerinden "Yeni sabit disk oluştur" seçeneğine tıklıyoruz. "Disk türünü seç" bölümünde "Farklı kaydet" seçeneğini seçip devam ediyoruz.

"Diski yapılandır" kısmında Master Diskimizi seçiyoruz.

Ardından "Tamam" diyerek işlemleri bitiriyoruz.

Sırada makineyi oluşturma adımı var. Hyper-V üzerinden "Yeni" seçeneğine tıklayıp "Sanal makine" diyoruz. Donanım özelliklerini kişisel tercihlere göre ayarladıktan sonra disk bölümüne geçiyoruz ve "Var olan bir sabit disk ekle" seçeneğini seçiyoruz. Burada önceki adımlarda yapılandırdığımız yeni diski seçip "Tamam" diyerek bitiriyoruz.

Son olarak makineyi açıyoruz. Gördüğünüz gibi makine, Windows'un kurulu olduğu bir şekilde geldi geriye dil ve şifre ayarlarını yapılandırmak kaldı.


Daha yeni Daha eski